Služba SpaceX pro spojení družic s mobily bude brzy připravena na spuštění, už však pomáhala během hurikánů

Nová služba Direct to Cell od SpaceX umožňuje přímou komunikaci mezi běžnými mobilními telefony a družicemi Starlink, čímž zajistí pokrytí i v těch nejodlehlejších oblastech světa. V tomto článku se podíváme na rychlé tempo vypouštění družic pro tuto službu, na nedávné testování v několika zemích a také na první ostré nasazení služby během hurikánů v USA. Zároveň nahlédneme do budoucnosti a ambiciózních plánů SpaceX na globální rozšíření této služby.

Direct to Cell (DTC) je nová služba, kterou SpaceX oznámilo v roce 2022 ve spolupráci s americkým T-Mobilem a která umožňuje přímou komunikaci mezi běžnými mobilními telefony a družicemi Starlink. SpaceX hodlá tuto službu prodávat do celého světa a za tímto účelem už uzavřelo spolupráci kupříkladu s australským operátorem Optus, kanadským Rogersem či Japonským KDDI. Cílem je zajistit zákazníkům signál mobilního telefonu i v místech, které nepokrývají pozemní vysílače. Aby toho ale SpaceX bylo schopné, začalo na počátku letošního roku vypouštět specializované družice Starlink DTC. Tempo jejich vynášení je poměrně zběsilé. V lednu se na oběžnou dráhu dostalo prvních šest testovacích družic, v červnu jejich počet překročil padesátku, v srpnu byla pokořena první stovka a koncem září jejich počet přesáhl číslo 200. Ke dni vydání článku je na oběžné dráze už 245 družic tohoto typu. Pokud jde o vyhlídky na nejbližší budoucnost, SpaceX pravděpodobně překročí počet 300 do konce letošního roku. Toto množství je kritické, protože s jeho prostřednictvím by měla být firma schopna kontinuálně zajišťovat signál pro mobilní telefony v oblastech středních zeměpisných šířek. Alespoň tak to uvádí šéf firmy Elon Musk ve svém tweetu. Patrně to tedy znamená, že kupříkladu v Americe bude pokryta kontinentální část USA s výjimkou části Aljašky a pokud jde o Evropu, zde bude asi pokryto území jižně od hranic Německa s Dánskem. V tomto směru vycházím ze sklonu oběžné dráhy, na kterou jsou družice Starlink DTC vypouštěny, tedy 53,16°.

Start mise Starlink 8-9. Na palubě bylo dalších 13 družic pro službu Direct to Cell. (Foto: SpaceX)

Družice DTC jsou vypouštěny v rámci běžných misí Starlink, přičemž například během posledních sedmi startů s nálepkou Starlink tvořily takřka 2/3 celého nákladu. Na tomto místě bych také rád uvedl, že je rozhodně správné počítat standardní družice Starlink a družice pro DTC zvlášť, protože pokud je družice Starlink vybavena anténami pro zpracování mobilního signálu, nezbývá na ní již místo pro antény pro přenos klasických internetových dat, které mají standardní družice Starlink.

Na první pohled by se mohlo zdát, že kromě vynášky družic se zatím kolem DTC nic moc neděje. Opak je ale pravdou, v současnosti probíhá interní firemní testování ve státech Oregon, Nevada a Kansas. Počátkem září uskutečnil test i americký T-Mobile. Zaslal totiž poprvé v historii USA bezdrátové nouzové upozornění pomocí družice uživatelům v oblasti, která není pokrytá mobilním signálem. Šlo v podstatě o simulaci případného varování uživatelům před neexistující událostí. Samozřejmě bylo uvedeno, že jde o testovací zprávu, a že není potřeba na ni nikterak reagovat. Firma T-Mobile však předpokládá, že kupříkladu v případě rozsáhlých požárů by tímto způsobem bylo možno zachránit životy řady lidí. Jako příklad přitom uvádí velký požár v severní Kalifornii z roku 2018, který spálil 60 000 hektarů země, vynutil si evakuaci 52 000 obyvatel, zničil 19 000 budov a vyžádal si životy 85 lidí. V případě tohoto požáru navíc došlo i k vyřazení 17 pozemních mobilních věží během prvního dne a celkem 66 věží v průběhu čtrnácti dní, což také znamenalo výrazně zhoršenou koordinaci záchranných prací.

Požár v severní Kalifornii v roce 2018, jak jej nasnímala družice Landsat 8 (Foto: NASA)

Testování služby DTC navíc neprobíhá pouze na území USA. Jak jsme již informovali dříve, SpaceX mělo v plánu provádět testy i v Austrálii, Kanadě, Japonsku či na Novém Zélandu. Schvalování sice chvíli trvalo, ale 21. června 2024 se první schválenou zemí stalo Japonsko. Nepodařilo se mi však dohledat nějaké předběžné výsledky testů. Zatím jedinou další zemí, kde má SpaceX testy povoleny, je Nový Zéland, kde povolení firma získala až v říjnu a žádala o možnost testovat až do 1. ledna 2025.

Fotomontáž znázorňující družice Starlink nad Novým Zélandem

Úmyslně jsem prozatím nezmiňoval testy, které již od července probíhají v Rumunsku, mají totiž docela jiný charakter než ty japonské. Zde se totiž firma SpaceX snaží ve spolupráci s národním rumunským regulátorem a ministerstvem obrany zjistit, zda je možno provozovat družice DTC současně s již existujícími cizími družicemi na geostacionární dráze bez rizika vzájemného rušení jejich signálu. Testy by měly trvat půl roku. Možným výsledkem testů by mohlo být zmírnění globálních pravidel, která platí již od devadesátých let minulého století. Jde o pravidla, jež tehdy zavedla Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) a která omezují vysílací výkony družic nepracujících na geostacionární dráze. Pokud by totiž byla provedena změna těchto pravidel, mohla by být přenosová kapacita družic Starlink zvýšena až na osminásobek. Rumunský regulátor plánuje výsledky testů poskytnout ITU.

Satelitní mapa Rumunska včetně hranic (Zdroj: Comisia Europeana in Romania)

Služba DTC však v současnosti neprochází jen umělými testy, ale dočasně se dočkala i ostrého nasazení. Počátkem října totiž firma SpaceX obdržela speciální patnáctidenní povolení spustit tuto službu v americkém státě Severní Karolina. Důvodem tohoto bezprecedentního rozhodnutí Federálního komunikačního úřadu (FCC) byla okolnost, že Severní Karolína byla nejpostiženější částí USA po řádění hurikánu Helene, který se tudy prohnal koncem září. Na základě tohoto povolení mohly začít satelity Starlink DTC fungovat pro zákazníky sítě T-Mobile jako přenašeče výstražných zpráv v této oblasti. Tito uživatelé pochopitelně také získaly možnost přijímat a odesílat textové zprávy i tam, kde byly standardní mobilní vysílače mimo provozy. Aktivace služby jim také umožnila zasílat zprávy na nouzové číslo 911 a požádat tak o pomoc. SpaceX při té příležitosti ale všechny upozornilo, že konstelace ještě není dobudována a neposkytuje tedy kontinuální pokrytí celé oblasti. O několik dní později získala firma totéž krátkodobé povolení na Floridě, kde stále ještě doznívají následky řádění hurikánu Milton.

Dne 9. října začal hurikán Milton svůj přechod přes pobřeží Floridy (Foto: CIRA / NOAA)

Pomoc firmy SpaceX se po těchto ničivých hurikánech neomezila jen na nouzovou konektivitu mobilů, firma také jménem Elona Muska 1. října nabídla obyvatelům postižených oblastí jeden měsíc bezplatného přístupu k internetu prostřednictvím sítě Starlink. K získání bezplatné služby ale bylo nutné vlastnit anténu Starlink a zadarmo nebyla (stojí 349 dolarů). Šlo tedy spíše o odpuštění plateb pro stávající zákazníky postižené hurikánem. Navíc byla implementována softwarová aktualizace, která umožnila provoz jakékoli antény Starlink v postižených oblastech bez ohledu na to, zda byla anténa spojena s aktivním účtem, který měl službu zaplacenou. Firma později prodloužila bezplatné období pro zasažené oblasti až do konce letošního roku. Platí to pochopitelně ale pouze pro vlastníky antény Starlink. Firma navíc upozorňuje, že není schopna zajistit doručení antény dříve než do čtrnácti dnů.

Pokud jde o budoucnost služby DTC, ta měla být původně spuštěna letos na podzim. Tento termín však určitě dodržen nebude, protože samotný T-Mobile uvádí, že s beta testováním by chtěl začít koncem letošního roku či počátkem roku příštího. T-Mobile je také prozatím jediným americkým partnerem SpaceX a tuto exkluzivní pozici si udrží minimálně jeden rok po spuštění služby. Později však Elon Musk počítá, že osloví i další americké mobilní operátory. Pokud jde o další země, zde je situace podobná, prozatím uzavírá firma dohodu vždy jen s jedním operátorem v každé zemi, ale předpokládá se, že o službu projeví zájem i konkurence.

Jeden z budoucích plánů SpaceX se sítí DTC nastínil koncem srpna i Elon Musk, když uvedl, že firma chce službu nouzové konektivity mobilů a možnost vysílání výstražných zpráv nabízet všem zemím světa zdarma. Nechce totiž, aby docházelo k situacím, kdy lidé umírají jen proto, že zapomněli, nebo nebyli schopni si tuto službu zaplatit. Je však předčasné se ptát, kdy budou tyto služby mimo území USA povoleny, protože schválení bude vždy závislé na postoji místního regulátora.


Přispějte prosím na provoz webu ElonX, aby mohl nadále zůstat bez reklam. Podpořte nás pomocí služby Patreon či jinak a zařaďte se tak po bok ostatních dobrodinců, kteří už finančně přispěli. Děkujeme!

Jiří Hadač



Mohlo by se vám líbit...

Odebírat komentáře
Nastavit upozorňování na
guest

3 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlepší
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
prochzde

Děkuji autorovi za opět velice povedený článek.
Služba která pomáhá lidem ve složitých situacích má doufám nejen u mě zelenou.
Věřím, že po úvodních úspěšných testech a získání potřebných licencí bude SpaceX schopna vynést na orbitu 350 – 360 kilometrů podstatně větší množství družic v krátkém čase.

Petr Čása

Podle mě to bude hodně záviset na počasí.
V podstatě to bude technicky dostupné minimálně pro T-Mobile zákazníky kdykoliv/kdekoliv, záviset bude jen na papíru s razítkem. Takže bych to viděl tak, že se to v konkrétní zemi povolí “dočasně” na základě aktuální krizové situace (jako v Severní Karolíně) a následně se povolení udělí normálně.
Místní regulátoři mohou zdržovat na základě různých příčin (reálně jen úplatky stávajících poskytovatelů), ale když nastane pohroma a Mudk nabídne zdarma krátkodobou pomoc, když dostane razítko, tak i regulátor ustoupí (nebo bude ustoupen vyšší politickou/exekutivní mocí). A když ne, bude muset zodpovídat dotazy před kamerou, proč nechali umírat lidi, když je mohli varovat. A to politici/byrokrati neradi dělají.